Diabeetikon ensiapu on sokeri

Ensiapu


Jos insuliinia käyttävä diabeetikko tulee yllättäen huonovointiseksi tai  käyttäytyy poikkeavasti on kyseessä melko varmasti liian matalasta verensokerista johtuva hypoglykemia eli hypo. Vaarallisen matala verensokeri voi aiheuttaa tajunnan menetyksen, jota kutsutaan insuliinishokiksi.

Myös eräät muut lääkkeet kuin insuliini voivat laskea verensokeria liikaa.

Liian matalan verensokerin ensiapu on sokeri

Älä pistä toiseen ihmiseen insuliinia, insuliini ei ole diabeetikon ensiapu.

Liian matalan verensokerin eli hypoglykemian ensiavuksi on syötävä tai juotava jotakin nopeasti ja helposti saatavaa sokeria sisältävää ruokaa, esimerkiksi jokin seuraavista annoksista:
  • 4–8 palaa sokeria tai rypälesokeria (Siripiri, Dexal)
  • lasillinen (1–2 desilitraa) täysmehua tai sokerillista virvoitusjuomaa
  • keskikokoinen hedelmä
  • purkki tai puikko jäätelöä
  • ruokalusikallinen hunajaa, 1–2 ruokalusikallista rusinoita
  • muuta nopeasti syötävää sokeripitoista.

Elleivät oireet helpotu noin 10 minuutissa, on otettava toinen annos.

Diabeetikon on hyvä pitää aina mukana sokeri/hiilihydraattipitoista syötävää tai juotavaa yllättävien tilanteiden varalta.

Jos diabeetikon insuliinituntemuksiin ei reagoida, uhkana on tajuttomuus eli insuliinisokki.

Jos diabeetikko on tajuton, on hälytettävä ambulanssi hätänumerosta 112.

Tarkista, että tajuttoman hengitys kulkee vapaasti ja käännä hänet kylkiasentoon.

Tajuttomalle EI KOSKAAN saa antaa syömistä tai juomista tukehtumisvaaran vuoksi. Tajuton on ihminen, joka makaa velttona ja/tai kouristaa.

Hätätilanteessa voi olla vaikeaa tunnistaa, onko ihminen tajuton, vaiko pelkästään tokkurainen tai vetämätön. Tokkuraiselle tai vetämättömälle, joka kykenee nielemään, tulee tarjota sokeripitoista juotavaa. Siten voidaan todennäköisesti välttää tajuttomuus.

Aiemmin suositeltiin hunajan tai sokerigeelin sivelemistä tajuttoman posken limakalvolle, nykyisen tutkimustiedon valossa siitä ei ole hyötyä: ikeniin sivelty hunaja tai sokerigeeli ei riitä nostamaan verensokeria riittävän nopeasti.

Ensiapuohjeet (PDF): Ensiapu suomeksi Första hjälp ruotsiksi

Glukagoni tajuttoman hoitoon

Glukagoni vapauttaa maksasta sokeria verenkiertoon. Glukagonia käytetään, kun verensokeri laskee niin matalalle, että diabeetikko menettää tajuntansa. Glukagonia saa apteekista reseptillä ruiskeena (kauppanimi Glucagen) tai nenäsuihkeena (kauppanimi Baqsimi).

Kaikilla tyypin 1 diabeetikoilla ja monipistoshoidossa olevilla tyypin 2 diabeetikoilla on hyvä olla kotona glukagonia insuliinisokin varalta.

Lue glukagonin käytöstä lisää Diabetes-lehden avoimesta arkistosta:

Glukagonin käyttö


Lisätietoja lääkevalmisteista Lääketietokeskuksen lääkeinfo.fi:ssä:


Glucagen


Baqsimi

Tunnista diabeetikon hypoglykemia

Verensokeria alentavaa lääkitystä käyttävän diabeetikon on hyvä opetella tunnistamaan alhaisen verensokerin tuntemukset. Samoin läheisille oireiden tunnistamisesta voi olla hyötyä.

Tavallisia hypogykemian oireita ovat:
  • Heikotus
  • Nälän tunne
  • Vapina
  • Hikinen, kylmänkostea iho
  • Sekavuus
  • Tavallisesta poikkeava käytös

Matalan oireet kuvattuna
Klikkaa kuvasta tulostettavaan PDF-tiedostoon.

Ensiapuvideo

Liian korkean verensokerin oireet

Sairauskohtauksen saaneen diabeetikon ensiapu on siis sokeri, mutta diabeetikon sairauskohtaus voi johtua muustakin syystä kuin liian alhaisesta verensokerista. Syy voi olla verenkiertohäiriö, tapaturma, epilepsia, vakava infektio tms. aivan kuten muillakin ihmisillä.


Insuliinin puute aiheuttaa happomyrkytyksen eli ketoasidoosin, joka on aina hengenvaarallinen tilanne. Happomyrkytys ei normaalisti kehity nopeasti ja yllättäen.

Happomyrkytyksen oireita ovat mm. janon ja virtsaamisen lisääntyminen, hengenahdistus, pahoinvointi, vatsakivut, uupumus, hengityksen makea haju (asetonin haju) punakat kasvot, kuiva iho, voimakkaasti huokuva hengitys (myöhemmin pinnallinen hengitys).

Täältä löydät lisätietoja happomyrkytyksestä.

  • Happomyrkytyksen ensiapu on aina välitön sairaalahoito.
  • Jos epäilet diabeetikon olevan happomyrkytyksessä, soita heti 112.
  • Ulkopuolinen maallikkoauttaja ei koskaan saa pistää insuliinia autettavaan henkilöön!

Lisätietoa hypoglykemiasta

tunnukset
Diabetestunnus turvanasi

Jos käytät lääkitystä, jonka vuoksi voit saada hypoglykemian, käytä aina diabetestunnusta. Diabetestunnus on kaulaketjussa tai ranneketjussa oleva selkeästi erottuva tunnus, jossa lukee ainakin "diabetes".

Jaamme maksutta kuusikielistä "Minulla on diabetes" -korttia, jota on saatavissa monista diabetesyhdistyksistä, diabeteshoitajilta ja D-kaupastamme. Avattavassa kortissa on hypon hoito-ohjeet kuudella kielellä sekä tila henkilötiedoille.

Nykyään tarjolla on monenlaisia diabetestunnuksia, joista osassa on ajateltu enemmän kaunista ulkonäköä kuin tunnuksen erottuvuttaa hätätilanteessa.

Diabetestunnuksen pitäisi erottua muista koruista ja kertoa mahdollisen sairauskohtauksen yllättäessä maallikkoauttajille, että autettavalla on diabetes. Jos autettava on vielä tajuissaan, auttaja voi pyrkiä hoitamaan tilannetta tarjoamalla sokeripitoista syötävää tai juotavaa.

Diabetesliiton myymissä tunnuksissa on diabetes-sanan lisäksi Suomessa pitkään käytetty ns. sokeripalaristi, neljän neliön muodostama kuva, joka kuvaa hypoglykemian ensiapuannosta, neljää sokeripalaa.

Kansainvälistä, kaikkialla maailmalla tunnettua diabetksen symbolia ei ole olemassa. Sana diabetes on lähinnä tällaista symbolia.

Nykyään osa diabeetikoista haluaa tatuoida diabetestunnuksen ihoonsa. Tatuointi ei välttämättä korvaa perinteistä diabetestunnusta.
Sivua viimeksi päivitetty: 23.4.2024