Hiilihydraattien arviointi

Hiilihydraattien arvioinnin aakkoset


Hiilihydraatit arvioidaan ateriainsuliinin annostelua varten

Monipistoshoidossa ja insuliinipumppuhoidossa ateriainsuliinia annostellaan aterian hiilihydraattimäärän mukaan. Hiilihydraattipitoisia ruokia ovat esimerkiksi viljatuotteet, peruna, hedelmät, marjat ja nestemäiset maitotuotteet.

Hiilihydraatteja syödään oman ruokahalun ja energiantarpeen mukaan, ja pikainsuliinin annos määräytyy aterian kokonaishiilihydraattimäärän mukaan. Hiilihydraattien määrän arviointi ei tarkoita sitä, että niiden määrää pitäisi rajoittaa tai että niitä pitäisi syödä erityisen paljon. Arviointia tarvitaan vain sen vuoksi, että ateriainsuliinin osaa annostella oikein.

Hiilihydraattitaulukko

Insuliinintarve vaihtelee

Ateriainsuliinin tarve on jokaisella yksilöllinen. Sopivan ateriainsuliiniannoksen saa selville verensokeria mittaamalla. Yleensä insuliinia tarvitaan 0,5–2 yksikköä kymmentä grammaa hiilihydraattia kohti. Tarve voi kuitenkin olla myös tätä pienempi tai suurempi, ja se voi vaihdella eri vuorokauden aikoina. Aamulla ja aamupäivällä pikainsuliinin tarve on useimmilla suurempi kuin päivällä ja illalla.

Arvioinnissa saa pyöristää

Hiilihydraatteja ei tarvitse arvioida gramman tarkkuudella. Aterialla riittää hiilihydraattimäärän arvioiminen noin 10 gramman tarkkuudella, ja yleensäkin hiilihydraatteja arvioitaessa niiden määrän voi pyöristää lähimpään kymmenlukuun.

Elintarvikepakkausten ravintosisältötiedoissa hiilihydraattimäärä on merkitty hyvin tarkasti, esimerkiksi 42 grammaa/annos. Diabeteksen hoidossa näin tarkkoja lukuja ei tarvita, vaan pikainsuliinia annosteltaessa luku pyöristetään esimerkkitapauksessa 40 grammaan.

Ruuan määrän silmämääräinen arviointi on riittävää, mutta harjoitteluvaiheessa apuna voi käyttää tilavuusmittoja tai punnitsemista. Esimerkiksi pastan ystävä voi mitata viiden desilitran pakasterasian avulla, miltä kyseinen määrä pastaa näyttää lautasella. Ahkera kotileipuri voi silmämääräistä hiilihydraattien arviointia opetellessaan punnita omatekoiset sämpylät tai leivät: leivän tai sämpylän painosta noin puolet on hiilihydraattia.

Hiilariarvioinnilla selkoa heittelyihin

Hiilihydraattien arviointiin on erityisen tärkeää perehtyä silloin, kun verensokeriarvot heittelevät paljon. Jos pikainsuliinin annos ei vastaa aterian hiilihydraattimäärää, verensokerin liialliset vaihtelut ovat väistämättömiä.

Sopivan pikainsuliinin annoksen selvittämiseksi kannattaa ensin annostella 0,5–1 yksikköä pikainsuliinia kymmentä grammaa hiilihydraattia kohti. Verensokeri mitataan ennen ateriaa ja kaksi tuntia aterian aloittamisen jälkeen. Pikainsuliiniannos on sopiva, jos verensokeri on aterian jälkeen suunnilleen sama tai enintään 2–3 mmol/l korkeampi kuin ennen ateriaa.

Kun yksilöllistä pikainsuliini-hiilihydraattisuhdetta etsitään, muistiin kannattaa merkitä verensokeriarvot, insuliiniannokset ja aterioiden hiilihydraattimäärät muutaman päivän ajan. Kun tällaisen perustyön tekee hyvin, diabeteksen hoito helpottuu ja verensokeri tasoittuu.

Aterialle aina insuliinia, välipaloissa harkintaa

Pikainsuliinia annostellaan aina, kun syödään. Rasittavan liikunnan takia tarvittavat välipalat ovat poikkeus: niille ei annostella pikainsuliinia. Pikainsuliinia ei myöskään tarvitse annostella, jos syö yksittäisen pienen suupalan, josta kertyy enintään 10 grammaa hiilihydraattia (esimerkiksi keksin tai pienen hedelmän).

Insuliini yleensä ennen ateriaa

Yleensä pikainsuliini kannattaa annostella juuri ennen kuin ryhtyy syömään. Aina ei kuitenkaan etukäteen pysty arvioimaan, paljonko tulee syötyä – esimerkiksi kun on vieraassa ruokapaikassa, eikä tiedä, maistuuko ruoka tai paljono jaksaa syödä. Silloin pikainsuliinin voi laittaa joko kesken aterian tai heti aterian päättyessä. Toinen vaihtoehto on annostella hiukan pikainsuliinia aterian aluksi ja toinen, täydentävä annos aterian lopuksi, kun tietää paljonko hiilihydraatteja aterialla söi. Näin voi menetelläö myös, jos ei ole varma jaksaako syödä jälkiruokaa.

Myös aterian koostumus voi vaikuttaa pikainsuliinin ajoitukseen. Runsasrasvainen ateria imeytyy joillakin hitaammin kuin vähärasvainen ateria. Tällöin pikainsuliini kannattaa laittaa vasta syömisen lopussa tai mahdollisesti kahdessa osassa: osa juuri ennen syömistä ja osa myöhemmin.

Nykyaikainen insuliinihoito ei aseta rajoituksia syömiselle. Jatkuvasti ei kuitenkaan kannata syödä epäterveellisesti tai yli tarpeen jotta paino ei nouse ja sydänterveys kärsi.

Ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen, Diabetesliitto


Ateriainsuliinin annos esiin parimittauksilla

Sopivan ateriainsuliiniannoksen löytämiseksi verensokeri mitataan parimittauksella:

  • ennen syömistä ja
  • noin 2 tuntia syömisen aloittamisen jälkeen.
Pikainsuliinin annos on ollut sopiva, jos:
  •  verensokeri on suunnilleen sama tai enintään 2–3 mmol/l korkeampi kuin ennen ateriaa.

Monilla ateriainsuliinin tarve on aamiaisella suurempi ja iltapalalla pienempi kuin muilla aterioilla. Tämäkin selviää verensokerin parimittauksella.


Esimerkiksi näissä annoksissa on noin 10 grammaa hiilihydraattia:

  • ruisleipä
  • desilitra puuroa
  • eskimopuikko
  • noin 2 desilitraa marjoja
  • kanamunan kokoinen peruna
  • 2/3 dl perunamuusia
  • 2/3 dl riisiä
  • 2/3 dl pastaa
  • näkkileipä
  • 2 desilitraa maitoa
  • omena
  • paahtoleipä.

Esimerkiksi näissä annoksissa on noin 20 grammaa hiilihydraattia:

  • iso leipäpala
  • karjalanpiirakka
  • pikkupulla
  • keskikokoinen banaani.

Ei hiilareita

  • vihanneksissa on niin vähän hiilihydraatteja, ettei niitä yleensä tarvitse ottaa huomioon
  • liha, kala, kananmuna, juusto ja makkara eivät sisällä merkittävästi hiilihydraattia
  • rasvassa ei ole lainkaan hiilihydraattia.


Sivua viimeksi päivitetty: 18.8.2017
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje