Vegetarisk kost

Vegetarisk kost, exempelvis lakto-ovo-vegetarisk kost, lämpar sig bra för personer med diabetes. Där ingår inget animaliskt fett, men fiberintaget är stort och blodsockret håller sig därför lättare på en jämn nivå. Dessutom är förhållandet mellan olika näringsämnen bra. Kosten innehåller inte för mycket protein och njurarna belastas alltså inte onödigt mycket. Kolhydratintaget är lagom stort.

Vegankost är också ett bra alternativ för diabetiker, men veganer måste sätta sig grundligt in i matlagningen. Bönor, linser, nötter eller frön bör ingå i den dagliga kosten. Ett bra mått på matlagningskunskaperna är att man kan tillreda varma vegetariska rätter på bönor, linser och soja.

Energiintaget är inget problem vid vegankost om man äter ordentliga måltider plus nötter och frön till mellanmålen. Kosten kan innehålla ganska mycket fett men det gör inte så mycket eftersom det är vegetabiliskt fett.

Vegetarianer bör se till att få i sig tillräckligt med energi och proteiner. Dessutom ska veganer se till att intaget av vitamin B12 och vitamin D, kalcium och järn är tillräckligt stort.

Vitamin B12 ingår inte i vegetariska produkter men det finns i vitaminpreparat och livsmedel berikade med B12.

Det är också viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin, till exempel genom särskilda D-vitaminpreparat, eftersom vitaminet påverkar hälsan på många olika sätt. Den som äter blandkost får lätt i sig för lite D-vitamin.

Fullkornsprodukter är en viktig järnkälla för vegetarianer. Utbudet på kalciumberikade produkter är stort, till exempel havre- och sojadrycker. Så det är inget problem att tillgodose kalciumbehovet.