Vapaaehtoiseksi Diabetesliittoon

Korvaamatonta apua ja tukea läheisille


Onko diabeteksesta tullut osa arkeasi? Oletko sinä tai läheisesi elänyt diabeteselämää jo jonkin aikaa? Haluaisitko auttaa muita saman kokeneita? Kaipaatko mielekästä harrastusta?

Tervetuloa Diabetesliiton vapaaehtoiseksi!

Diabetesliiton vapaaehtoistoiminta tarjoaa monia osallistumismahdollisuuksia. Voit sitoutua pitkäjänteiseen vertaistukemiseen tai käväistä vaikka viikon Instagram-vieraana. Vapaaehtoistehtäviä löytyy kasvokkain tai etäyhteyksien kautta. Tutustu eri tehtäviin alta ja valitse omasi!

Vapaaehtoistyöhön tarvitaan erilaisia ihmisiä eri elämäntilanteista. Juuri sinusta voi olla korvaamaton apu ja tuki toiselle diabetesta sairastavalle tai läheiselle.

Tutustu Diabetesliiton vapaaehtoistehtäviin alta, ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää!

Vapaaehtoiset koulutetaan tehtäviinsä, he saavat tukea Diabetesliiton työntekijöiltä, vertaistukea muilta vapaaehtoisilta sekä lisäkoulutusta tarvittaessa. Vapaaehtoistyö voi olla mielekäs harrastus, hieno lisä ansioluetteloon ja toiselle ihmiselle elämän mullistava tuki.  

Tervetuloa mukaan!

Deelähettiläänä Diabetesliitossa

Deelähettiläät ovat Diabetesliiton somelähettiläitä, jotka kertovat elämästään ja arjestaan diabeteksen kanssa omalla persoonallaan Diabetesliiton sosiaalisen median kanavissa. Lue lisää.

Facebook-ryhmän moderaattorina Diabetesliitossa

Facebook-ryhmien moderaattorit seuraavat ja hallinnoivat, eli moderoivat, Diabetesliiton ylläpitämiä ryhmiä Facebookissa. Diabetesliiton Facebook-ryhmät on tarkoitettu diabeetikoiden vertaistukeen netissä, aikaan ja paikkaan katsomatta. Lue lisää.

Kokemustoimijana Diabetesliitossa

Kokemustoiminnan tavoitteena on, että pitkäaikaissairaan tai hänen läheisensä kokemus otetaan huomioon palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja toteuttamisessa sekä sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa. Kokemustoimija jakaa omia kokemuksiaan ja niiden kautta saamaansa tietoa muille. Lue lisää.

Verkko-ohjaajana nuorelle Diabetesliitossa

Diabetesliiton verkkovertaistuki mahdollistaa nuorten diabeetikoiden keskinäisen keskustelun netissä. Verkkovertaistukea toteutetaan pääasiassa videoneuvotteluina. Verkko-ohjaajina voivat toimia 18–29-vuotiaat tyypin 1 diabeetikot, jotka ovat sinut oman sairautensa kanssa. Lue lisää.

Vapaaehtoisena Diabetesliiton jäsenyhdistyksessä

Diabetesyhdistykset toimivat paikallisesti, yhden tai useamman paikkakunnan alueella. Lisäksi on kolme valtakunnallista diabetesyhdistystä sekä yhdistyksiä ammattilaisille. Yhdistyksissä toimii vapaaehtoisia esim. yhdistyksen hallituksessa, erilaisten ryhmien ohjaajina, kahvitusten toteuttajina tilaisuuksissa ja verkkosivujen ylläpitäjinä. Lue lisää.

Lipaskerääjäksi vaalikeräykseen

Diabetesliitto ja diabetesyhdistykset ovat mukana Pieni ele -vaalikeräyksessä, joka järjestetään kaikkien vaalien äänestyspaikoilla sekä verkossa vaaliaikaan (eduskuntavaalit, kunta- ja aluevaalit, presidentinvaalit, eurovaalit). Pieni ele -vaalikeräys on Suomessa toimivien vammaisten ja pitkäaikaissairaiden omien järjestöjen yhteisponnistus.

Äänestyspaikoille ympäri Suomen tarvitaan ennakkoäänestys- ja vaalipäivien ajaksi lipaskerääjiä kotimaan vammaisten ja pitkäaikaissairaiden hyväksi. Tunnin tai parin päivystys lippaan ääressä valmiiksi laitetussa pisteessä omassa kunnassasi on helppo vapaaehtoistehtävä, josta on iso apu. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi täällä.


Vertaistukihenkilönä Diabetesliitossa (kahdenkeskinen vertaistuki)

Diabetesliiton vertaistukihenkilö on täysi-ikäinen vapaaehtoinen, koulutettu henkilö, joka sitoutuu vertaistukijaksi kahdenkeskisissä kohtaamisissa. Vertaistukihenkilö ja tuettava voivat pitää yhteyttä eri tavoin. Vertaistuen tavoitteena on tukea diabeetikkoa tai hänen läheistään elämäntilanteessa, jossa hän kokee sitä tarvitsevansa. Lue lisää.

Videovertaisena Diabetesliitossa

Videovertaistuen tavoitteena on, että olinpaikasta riippumatta, niin osallistujat kuin ohjaajat saavat vertaistukea ja pääsevät keskustelemaan toisten diabeetikoiden kanssa. Videovertaistukiryhmät on tarkoitettu aikuisille tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikoille sekä diabeetikkolasten vanhemmille. Videovertaistukea ohjaavat koulutetut vertaistukiryhmänohjaajat. Lue lisää.

Nuorten ryhmänohjaajana Diabetesliiton jäsenyhdistyksessä

Nuorten ryhmänohjaaja ohjaa teini-ikäisistä nuorista koostuvaa ryhmää pääasiassa omalla paikkakunnallaan. Toiminta ja paikat sovitaan yhdessä mukana olevien nuorten kanssa. Nuorten ryhmänohjaajan on oltava 18-29-vuotias tyypin 1 diabeetikko, joka on sinut sairautensa kanssa ja valmis tukemaan nuorempia tyypin 1 diabeetikoita. Lue lisää.

Mediavapaaehtoisena Diabetesliitossa

Haluaisitko lisätä ihmisten ymmärrystä ja tietoa diabeteksesta? Ilmoittaudu meille mediavapaaehtoiseksi! Tiedotusvälineet kysyvät meiltä säännöllisesti diabetesta sairastavia haastateltavia. Lue lisää.

Toivo-vertaistukijaksi

Toivo-vertaistukisovellus on vapaaehtois- ja järjestötoimintaa sairaaloissa järjestävän OLKA-toiminnan kehittämä valtakunnallinen vertaistuen verkkopalvelu, jossa Diabetesliitolla on oma profiili ja vertaistukijoita. Toivo-vertaistukijat ovat vapaaehtoisia, tehtäväänsä koulutettuja aikuisia henkilöitä. He ovat luotettavia ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Lue lisää.

Ota yhteys

Löysitkö kiinnostavan vapaaehtoistehtävän? Haluatko kysyä lisää, tai onko sinulla idea uudesta vapaaehtoistehtävästä diabetesyhteisössä? Ota yhteys tällä lomakkeella.

Huomioithan, että mikäli lomakkeen täyttänyt henkilö ei ole vastannut Diabetesliiton yhteydenottoon puolen vuoden kuluessa, lomakkeen tiedot poistetaan Diabetesliiton rekisteristä tietosuojasyistä.

Vapaaehtoistoiminnan koulutukset

Infotilaisuudet vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille
Infotilaisuuteen osallistuminen on ensimmäinen askel vapaaehtoistoiminnan aloittamisessa diabetesyhteisössä. Infotilaisuuteen osallistumisen jälkeen voit hakeutua vapaaehtoistehtävääsi koskeviin koulutuksiin hakemalla haluamaasi vapaaehtoistoiminnan tehtävään. Jos olet jo tehnyt hakemuksen, sinut ohjataan ensin infotilaisuuteen ja samalla sinulle kerrotaan, miten voit edetä omalla vapaaehtoisuuden polullasi.

Infotilaisuuden tavoitteena on, että tilaisuuden jälkeen osallistuja tietää, millaista toimintaa diabetesyhteisö tarjoaa ja millaiset ovat vapaaehtoistoiminnan perusperiaatteet sekä aktivoituu pohtimaan omaa osaamistaan ja haluaan toimia vapaaehtoisena diabetesyhteisössä.

Infotilaisuus järjestetään verkossa ja sen kesto on 1h. Tilaisuudessa esitellään diabetesyhdistysten ja keskusjärjestön toimintaa, vapaaehtoistehtäviä sekä sitä, mitä vapaaehtoistoiminta vaatii ja mitä toiminnasta voi saada.

Seuraavat vapaaehtoistoiminnan infotilaisuudet ovat:
Vertaistukijoiden peruskoulutus
Vertaistukijoiden peruskoulutus valmistaa sinut vertaistukihenkilön perustehtäviin. Vertaistukijoiden peruskoulutuksen tavoitteena on tutustua vertaistuen eri toimintamuotoihin ja -käytäntöihin, oppia vertaistuen periaatteita sekä diabetesyhdistyksessä että valtakunnallisesti, harjoitella vertaistukijana toimimista sekä tunnistaa osallistujan omia mahdollisuuksia ja vahvuuksia vertaistukijana. Koulutuksen suorittaminen edellyttää osallistumista järjestettyihin tapaamisiin.

Koulutuksen jälkeen on mahdollisuus osallistua lisäkoulutuksiin, jossa keskitytään muun muassa vertaisryhmänohjaamiseen tai verkkovertaistukijana toimimiseen.

Vertaistukijaksi ryhtyessä on hyvä miettiä omia voimavaroja ja elämäntilannetta. Halutessasi voit käydä tekemässä Vertaistalo.fi-verkkosivulla testin: Minustako vertaistukija?

Tulevat koulutukset

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet tuleviin koulutuksiin verkkosivulta diabetes.fi/tapahtumat.

Vapaaehtoistoiminnan yhteyshenkilöt

Vapaaehtoistoiminnan yhteyshenkilöitä Diabetesliitossa ovat kuvassa vasemmalta oikealle lukien suunnittelijat Kati Multanen, Jenny Mielonen ja Terhi Kvick (äärimmäisenä oikealla). Kuvassa ovat mukana myös - Jennyn ja Terhin välissä - jäsensihteeri Anneli Jylhä ja järjestöjohtaja Janne Mikkonen. Kunkin yhteyshenkilön yhteystiedot löytyvät vapaaehtoistehtävien sisällöstä kertovilta sivuilta.


Sivua viimeksi päivitetty: 28.3.2024