Ammatti, asepalvelus, sosiaaliturva

Uraohjaus2w
Tulevaa unelmaduunia miettiessä kannattaa tehdä ammatinvalintatestejä. TE-palveluiden AVO-ammatinvalintakone on yksi ammattilaisten suosimista ohjelmista.

Ammatinvalinta ja diabetes

Haaveista totta vaikka kiertotietä


Moni pyörittelee mielessään kysymystä, mikä minusta tulee? Pitäisi saada täytettyä hakukaavakkeet unelmakouluun ja muutamaan hyvään varavaihtoehtoon. Tulevaisuutta miettiessä diabetes on hyvä ottaa huomioon.

– Diabeetikon, niin kuin kenen tahansa muunkin nuoren kannattaa aluksi pohtia unelmiaan ja asioita, joista pitää. Sen jälkeen on hyvä ottaa huomioon, rajoittaako diabetes näitä unelmia jotenkin, sanoo psykologi Sari Lammi-Aaltonen Satakunnan TE-toimiston ammatinvalinta- ja uraohjauspalveluista.

Vaikka diabetes ei omaan haaveammattiin pääsyä rajoittaisikaan, on siitä aina hyvä kertoa henkilöille, joiden kanssa tulevaisuuttaan pohtii.

– Opinto-ohjaajalle voi turvallisin mielin kertoa diabeteksesta, koska meillä on vaitiolovelvollisuus, opinto-ohjaaja Sonja Lindén Porin suomalaisesta yhteislyseosta muistuttaa.

Myös tulevassa koulussa ja työpaikassa avoimuus on tärkeää, sillä joskus saattaa joutua sellaisiin tehtäviin, joissa vaaditaan esimerkiksi erityistä valppautta. Joskus tällaisista työtehtävistä on pakko kieltäytyä esimerkiksi yllätyshypojen riskin  takia.

SariLammiAaltonenw
Ammatinvalinta ja uraohjauspalveluiden psykologi Sari Lammi-Aaltonen suosittelee tutustumaan opetushallituksen vuosittaiseen koulutusoppaaseen. Samat tiedot löytyvät osoitteesta www.opintopolku.fi.
– On tärkeää, että tuntee oman diabeteksensa ja pohtii kunkin työtehtävän kohdalla, onko sen suorittaminen itselle turvallista. Lisäksi on tärkeää tarvittaessa pyytää apua työkavereilta, Lammi-Aaltonen sanoo.

Hektisiin ammatteihin, joissa täytyy yksin kantaa suuri vastuu, ei diabeetikon kannata hakeutua. Stressi saattaa horjuttaa hoitotasapainoa tai verensokerin yllättävä lasku voi aiheuttaa vaaratilanteen itselle ja muille.

– Esimerkiksi hätäkeskusvirkailijan ammattia en diabeetikolle suosittelisi, sillä työ on nopeatempoista ja jokaisella virkailijalla on paljon vastuuta, Lindén sanoo.

Laki määrää, että diabeetikko ei saa toimia ammatissa, jossa vaarantaisi oman tai muiden ihmisten terveyden. Tällaiset ammatit liittyvät työtehtäviin, joissa hetkellinen tajunnan menetys voi aiheuttaa vaaratilanteen. Poliisi, sotilas, palomies, merimies, sukeltaja, konduktööri ja ammattikuljettaja ovat esimerkkejä tällaisista ammateista.

Sonja Lindenw
Opinto-ohjaaja Sonja Lindén ohjaa ammatinvalinnassa oikeaan suuntaan, jos on monta vaihtoehtoa, joista valita.

Edes pieni pala kakkua

Jos olet kuitenkin aina haaveillut vaikkapa liikennelentäjän urasta, ei näistä unelmista kannata kokonaan luopua.

– Jos koko unelmaa ei voi saada, siitä voi kuitenkin saavuttaa pienen palan. Et pääse liikennelentäjäksi, mutta voit miettiä, olisiko mitään sellaista ammattia tai harrastusta, joka olisi mahdollisimman lähellä haavetta, Lammi-Aaltonen ehdottaa.

Tämä pätee niin diabeteksen kuin monen muunkin elämän mutkan kohdalla.

– Moni on ihan ilman diabetesta tai muuta sairauttakin tilanteessa, jossa unelmat on pistettävä uusiksi. Eräs asiakkaani esimerkiksi halusi viittomakielentulkiksi, mutta ainoa mahdollinen koulutus oli sillloin Rovaniemellä, eikä hän voinut lähteä sinne perheensä takia. Niinpä mietimme yhdessä varavaihtoehtoa, joka vastaisi mahdollisimman hyvin hänen toiveitaan, Lammi-Aaltonen kertoo.

Keskustellen oikealle ovelle

Vaikeista valinnoista on hyvä keskustella vanhempien sekä ystävien kanssa, jotta kuulisi monenlaisia mielipiteitä ja saisi ehkä uusia näkökulmia asiaan. Myös uraohjausammattilaiset ovat olemassa sitä varten, että he tukevat ja pohtivat kanssasi valintojasi.

– Kannattaa jutella eri ammattilaisten kanssa tulevaisuudesta ja diabeteksesta, jotta hakuvaiheessa ei tule ikäviä yllätyksiä, Lammi-Aaltonen sanoo.

Oman lääkärin ja kouluterveydenhoitajan kanssa voi jutella omasta diabeteksesta ja sen kanssa jaksamisesta niin tulevassa koulussa kuin ammatissakin. Opinto-ohjaajan kanssa voi miettiä realistista tulevaisuuden suuntaa ja ammatinvalintaan erikoistunut psykologi auttaa ottamaan yhteyttä oikeisiin ihmisiin, jotta unelmat olisivat hieman helpompia saavuttaa.

– Usein, mitä enemmän selvittelee vaihtoehtoja ja keskustelee asiasta muiden kanssa, sitä varmemmin löytää itsensä oikean oven takaa. Tärkeintä on kuunnella itseään eikä välttämättä mennä kavereiden mukana tai toteuttaa vanhempien toiveita, jos ne eivät vastaa omia haaveita, Lammi-Aaltonen sanoo.

Oma valinta on hyvä perustaa faktoihin ja asioista kannattaakin ottaa selvää hyvissä ajoin.

– Hakuoppaat ja oppilaitoksen nettisivut antavat paljon informaatiota. Kannattaa myös kysyä neuvoa ihmiseltä, joka työskentelee haaveammatissasi. Hän tietää varmasti parhaiten mitä rajoitteita tulevassa ammatissa on ja miten niistä selvitään, Lindén neuvoo.

Elämä ei lopu väärään valintaankaan. Voi valita uudestaan tai hakea lisäpotkua ammattistartin kautta.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

ammatinvalinta
Elina Luoma
Teksti ja kuvat
Elina Luoma