Tyyppi 2

Maailman diabetespäivä 14.11.2020

Kun vuosia kertyy

Maailman diabetespäivänä 14. marraskuuta 2020 kysytään, kuinka vanha sinun diabeteksesi on, vietetään diabeteksen syntymäpäiviä ja tarkastellaan diabeteksen kanssa vierineitä vuosia.

Aika muuttaa diabetesta siinä missä kantajaansakin. Diabetes aaltoilee elämässä kulloistenkin elämäntilanteiden, voimavarojen ja muun terveydentilan mukaan.

On erilaista olla diabeetikko lapsena, nuorena, keski-ikäisenä tai varttuneessa iässä. Diabetesliitto haluaa muistaa Maailman diabetespäivänä muistaa erityisesti heitä, jotka ovat hoitaneet diabetestaan pitkään, osa läpi elämänsä. Heidän määränsä lisääntyy koko ajan väestön ikääntyessä. Samalla kiitoksen ansaitsevat kaikki diabeteshoitajat ja -lääkärit, jotka ovat tukeneet diabetesta sairastavia tällä matkalla.

Olemme koonneet tälle sivulle diabeetikoiden omia kertomuksia siitä, kuinka diabetes on kulkenut mukana heidän matkassaan - osalla pienen pätkän elettyä elämää, osalla jo vuosikymmeniä.

Katso diabeteslääkärin luento: Diabetesta kaiken ikää

Diabetesliiton ylilääkäri, LT Pirjo Ilanne-Parikka luennoi Maailman diabetespäivän teemaan liittyvistä aiheista verkkoluennolla. Luennon ensiesityspäivä oli 14.11.2020.


Mistä diabetesta sairastavat haaveilevat?

Diabeteshaaveet, aivan kuten diabeteskin, voivat muuttua elämän eri vaiheissa.

Diabetekseen sairastuneen lapsen vanhempi toivoo, että löytyisi parantava hoito, teini-ikäinen haluaisi olla kuin "muut", työikäinen toivoo työkykynsä säilymistä ja ikääntyvä välttyvänsä lisäsairauksien aiheuttamasta lisäpainolastista.

Jokaisen haaveet ja toiveet ovat omia ja tärkeitä. Lue tästä, mistä yli sata diabetesta sairastavaa läheisineen haaveilevat.

Jaa tästä kuvia somessa

Poika hymyilee ja pitelee sormissaan mustikkaa. Tekstissä kysytään, minkä ikäinen diabeteksesi on.




Keski-ikäinen mies hymyilee metsässä. Tekstissä kysytään, miten sinulla ja diabeteksellasi menee.





Iäkäs nainen hymyilee. Tekstissä kysytään, miten vuodet diabeteksen kanssa ovat sujuneet.



Sinisellä valolla valaistaan 14.11. mm. nämä rakennukset

  • Diabetesliitto valaisee Tampereella Seurakuntien talon seinän Näsilinnankadun puolelta klo 16-22 Diabetesliiton osoitteessa Näsilinnankatu 26  
  • Ratinan kauppakeskus, Tampere
  • Lappeenrannan kaupungintalo
  • Puumalansalmen silta ja siltatorni, Puumala
  • Espoon kulttuurikeskus
  • Keuda-talo, Kerava
  • Radiomastot, Lahti Energia
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Helsinki



Oletko Diabetesvelho vai -poppamies?


Arja ja Aimo tukevat toisiaan

Haminalaiset Arja, 63, ja Aimo, 68, Makkonen ovat seilanneet maailman meriä, kasvattaneet kaksi lasta ja liudan koiria, hyväksyneet diabeteksen ja selättäneet syövän – toinen toistaan vuorollaan tukien. Lue juttu.



Vauvan sairastuminen tuntui epäreilulta

Kun Sinna-vauva sairastui tyypin 1 diabetekseen vain 10 kuukauden ikäisenä, oli Salla-äidin pahin pelko, että sairaus vaikuttaisi negatiivisesti tytön kehitykseen ja luonteeseen. Nyt Salla on huojentunut: diabetes muutti arjen, mutta Sinna on yhä tyytyväinen ja onnellinen. Lue juttu.

Vähäkankaan perhe poseeraa kadulla, Sallalla Sinna sylissä

Oma terveys unohtui valmentajan työssä

Salibandyjoukkue EräViikinkien päävalmentaja Mika Ahonen unohti liikkua, ja syömistottumuksetkin olivat kehittyneet huonoon suuntaan. Työ liikunnan parissa ei auttanut, vaan Ahonen havahtui huolehtimaan itsestään vasta sairastuttuaan tyypin 2 diabetekseen. Lue juttu.

Mika Ahonen istuu rakennuksen aulassa toppatakki päällään

Musiikki on Lotalle kaikki

10-vuotiaana tyypin 1 diabetekseen sairastunut viulisti Lotta Virkkunen harrastaa potkunyrkkeilyä, tanssia ja juoksemista, vaikka ne tuovat haasteita diabeteksen hoitoon. Mutta tärkeintä Lotalle elämässä on musiikki. Lue juttu.

Lotta Virkkunen soitin kädessään graffittiseinän edessä