Tuoreet aiheet ja uutiset meiltä

rss Ajankohtaista

27.11.2017

Väitös: Tyypin 1 diabeetikot menestyvät hyvin työelämässä, mutta moni salaa sairautensa

asentajaweb

Itä-Suomen yliopistossa perjantaina 1.12.2017 tarkastettava terveystieteiden maisteri Pirjo Hakkaraisen väitöstutkimus osoittaa, että suurin osa tyypin 1 diabeetikoista selviytyy työssä yhtä hyvin kuin muu väestö.

Hakkaraisen väitöskirjatyössä tutkittiin rekisteritietojen, kyselylomakkeiden ja haastattelujen avulla työikäisten tyypin 1 diabeetikoiden määrää, työllisyyttä, koettua terveyttä ja työkykyä sekä eläkeaikomuksia. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin työn ja diabeteksen yhdistämisen aiheuttamaa stressiä sekä sairauden salaamista työpaikoilla.  

Tutkimus osoitti, että työssä käyvien tyypin 1 diabeetikoiden määrä kasvoi noin 35 % vuosina 1992–2007. Tyypin 1 diabeetikot työllistyivät yhtä hyvin kuin muu väestö. He arvioivat terveytensä ja työkykynsä hieman heikommaksi kuin muu väestö, mutta eläköitymisaikomuksissa he eivät poikenneet muusta väestöstä.

Lähes joka kolmas salaa diabeteksen työtovereiltaan

Tulosten mukaan noin 70 prosenttia tyypin 1 diabetesta sairastavista työntekijöistä koki työn ja diabeteksen yhdistämiseen liittyvää stressiä. Stressiä oli varsinkin niillä, jotka pitivät verensokeritasonsa suositeltua korkeammalla työpäivän aikana. Näin toimimalla diabeetikko voi välttää työpaikalla äkillisesti laskevan verensokeritason.

älttääkseen liian matalia ja korkeita verensokeritasoja tyypin 1 diabeetikon täytyy mitata verensokeriarvonsa useita kertoja päivässä, arvioida aterioilta saatava hiilihydraattimäärä sekä annostella ruokaan, kulutukseen ja verensokeritasoon sopiva insuliinimäärä.  

Tutkimus osoitti, että lähes joka kolmas tyypin 1 diabetesta sairastavista palkansaajista oli salannut diabeteksensa työtovereiltaan ja joka viides lähiesimieheltään. Sairauden salaaminen voi johtaa hoidon laiminlyöntiin työpäivän aikana. Salaamisen syitä olivat pelko heikoksi leimautumisesta, työsyrjinnästä, ei-toivotusta huomiosta, yksityisyyden menettämisestä ja siitä, että henkilön ajatellaan tavoittelevan etuja sairaudellaan.

Sen sijaan niillä, jotka kertoivat työyhteisössä avoimesti diabeteksestaan ja sen vaikutuksesta työskentelyyn, työpaikan ihmissuhteet, sosiaalinen tuki ja diabeteksen omahoitomahdollisuudet työaikana olivat paremmat.  

Hakkarainen: toivottavasti tulokset avaavat keskustelun salaamisesta

Suomessa on noin 50 000 tyypin 1 diabeetikkoa. Tyypin 1 diabetes on Suomessa väkilukuun suhteutettuna yleisempi kuin missään muualla. Siitä huolimatta tyypin 1 diabeetikoiden työllisyyttä ja työelämäasioita ei ole aiemmin tutkittu Suomessa. Myös kansainvälinen tutkimus aihepiiristä on vähäistä, vaikka tieto olisi tärkeää työelämässä pysymisen tukemiseksi ja ennenaikaisen eläkkeelle siirtymisen välttämiseksi.

Väitöstutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä tyypin 1 diabeetikoiden työhyvinvointia, työyhteisöjen toimintaa sekä työn terveellisyyttä, turvallisuutta ja tuottavuutta. Tutkimuksen aihe on yhteiskunnallisesti merkittävä, sillä työhyvinvoinnin parantaminen ja sitä kautta tapahtuva työurien pidentyminen on nostettu yhteiskunnassamme yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi.

Pirjo Hakkarainen toivoo väitöstutkimustensa tulosten avaavan keskustelun sairauden salaamisesta työyhteisössä.

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote


Palaa otsikoihin



Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje