Harrastukset, liikunta, kaverit

futis7wotsikko

Hattutemppu jalkapallon Helsinki Cupissa.
Se oli Gitansh Junejan, 13, näyttö siitä, että kyllä täältä pesee, vaikka välillä mitata tarvitseekin.

Gitansh muutti vanhempiensa opiskeluiden vuoksi Suomeen 6-vuotiaana. Intiaan jäi isän juuri rakentama koti, rakkaat ystävät ja naapurit. Muutto tuhansien kilometrien päähän oli Gitanshille raskas kokemus, mutta myöhemmin hän on ymmärtänyt, että näin on parempi.

–Suomessa diabetesta hoidetaan paljon huolellisemmin kuin Intiassa. Kotimaassani monet eivät varmaan edes tiedä, että heillä on diabetes. Jos sairaus todetaan, hoitovälineet ovat tosi tiukassa, joten verensokeria ei pysty mittaamaan kuin kerran päivässä.

Gitanshin elämään diabetes tupsahti juuri yläkoulun kynnyksellä. Gitanshin suvussa ei ole yhtäkään ykköstyypin diabeetikkoa ja tästä syystä Gitansh tunsikin itsensä erilaiseksi. Syksyllä kouluarvosanat alkoivat tippua samaan tahtiin, kuin verensokeri nousta.

–Minua hävetti pistää ja mitata toisten nähden. Niinpä verensokeri huiteli yläilmoissa, enkä sen vuoksi pystynyt keskittymään läksyihin, joita oli vielä kaiken lisäksi tuplasti enemmän kuin alakoulussa.

Pian koulu ja diabeteksen kanssa taisteleminen alkoivat viedä Gitanshin elämästä niin paljon aikaa, että hän joutui lopettamaan kolme vuotta kestäneen rakkaan jalkapalloharrastuksensa ja luopumaan paikastaan Leppävaaran Pallon riveissä.

futis8w

Kyllä minä osaan

Tällä hetkellä Gitansh pelaa kärkihyökkääjänä Fc Honka Vihreissä, joka on seuran harrastelijajoukkue. Kesän Helsinki Cupissa nuori jalkapalloilija näytti kyntensä tekemällä yhdessä ottelussa kolme maalia peräkkäin. Ottelu päättyi Gitanshin joukkueen voittoon 3-2. Se antoi jalkapallolupaukselle uskoa omaan tekemiseen ja siihen, että diabeteksen kanssa pärjää.

–Libre on auttanut minua tuntemaan diabetekseni paremmin, sillä nykyisin tarkistan verensokerini useammin, kun ei enää tarvitse joka kerta pistää. Myös jalkapallosta saamani liikunta auttaa pitämään verensokerini tasaisena. Oloni on parempi ja siksi aionkin syksyn tullen vaihtaa takaisin kilpasarjaan.

Kaksissa viikoittaisissa treeneissä syötellään, tehdään veto- ja liikeharjoituksia sekä pelataan harjoituspelejä. Gitansh pitää eniten juuri pelaamisesta ja hänen mielikseen varsinaisia otteluita on lähes viikoittain. Gitansh mittaa verensokerin aina ennen pelejä, niiden jälkeen ja tarvittaessa myös kesken pelin, jos olo tuntuu huonolta. Diabeteksen hoitaminen tai välipalan syöminen kesken pelin ei ole ongelma.

–Treeneissä minulla harvemmin laskee verensokeri, mutta peleissä aina välillä. Silloin vain ilmoitan tuomarille asiasta ja saan mennä vaihtoon tekemään tarvittavat hoitotoimenpiteet. Minua ei hävetä keskeyttää peliä, sillä olen nykyisin sinut diabetekseni kanssa. Olen kertonut kaikille joukkuetovereillenikin diabeteksesta, jotta heidän ei tarvitse ihmetellä minne välillä katoan.

futis9w

Idolina Nacho, jalkapalloammattilainen ja diabeetikko

Ennen kuin Gitansh muutti Suomeen, pelasi hän useiden muiden maanmiestensä tavoin krikettiä. Uusien suomalaisten kavereiden ansiosta Gitansh löysi uuden lempipallopelinsä.

–Joukkuepelejä on kiva sekä pelata että katsoa televisiosta. Lempijalkapalloilijani on Real Madridissa pelaava Nacho eli José Ignacio Fernández Iglesias, joka sairastui ykköstyypin diabetekseen samanikäisenä kuin minä. Jos hän pystyy pelaamaan jalkapalloa ammatikseen, miksen minäkin voi sitä harrastaa.

Omista urahaaveistaan Gitansh ei ole vielä aivan varma. Läheisemmät unelmat siintävät uudessa joukkueessa sekä syksyn peleissä. Ja olisihan se siistiä päästä Nachon kotimaahaan pelaamaan.

–Olen käynyt pelaamassa Hollannissa ja Virossa, mutta kyllä se jalkapallon supermaa Espanja olisi ihan unelmapaikka pelata, Gitansh haaveilee.

futis10w

 Juttu on julkaistu elokuussa 2017


ElinaLuoma2016b
Teksti ja kuvat
Elina Viitanen