Blogikirjoitukset

ykkosklubi www

Tervetuloa Ykkösklubiin

8.1.2014 15.01

Ykköskeksintö Ykkösklubi

Sanna Piilola

Vuosi sitten kuulin uudesta keksinnöstä, joka tuntui erittäin järkevältä. Uuden keksinnön nimi oli Ykkösklubi. Nyt kerronkin teille, mistä kaikki lähti, mitä olemme saaneet aikaan ja mitä olisi vielä tulevaisuudessa tarkoitus saada aikaiseksi.

Maailmassa keksitään usein uusia keksintöjä. Olen hirveän huono yleensä pysymään ajan vauhdissa. Mielestäni tyyppi1 lautailijajoskus olisi vain helpompaa lähteä ulos lenkille kuin lähteä tutkimaan esim. tietokoneen syövereitä.

Vuosi sitten kuulin kuitenkin uudesta keksinnöstä, joka tuntui erittäin järkevältä. Uuden keksinnön nimi oli Ykkösklubi. Nyt kerronkin teille, mistä kaikki lähti, mitä olemme saaneet aikaan ja mitä olisi vielä tulevaisuudessa tarkoitus saada aikaiseksi.

Ykkösklubin alkuperäinen idea on syntynyt nuorilta. Suomessa diabeetikkonuorten mielestä vertaistukea on liian vähän saatavilla. Nuoret siirtyvät lastenpolilta aikuispolille jo ennen kuin täyttävät 18 vuotta. Ajanjakso voi olla monille hankala. Edessä voi olla paljon asioita, joihin kaipasi vastauksia tai haluaisi kuunnella muiden kokemuksia asiasta.

Ykkösklubi on Diabetesliiton, terveydenhuollon ja Nuorten akatemian yhteistyötä. Ykkösklubin tarkoituksena on luoda ryhmätoimintaa 14–17-vuotiaille diabeetikkonuorille.

Jokaiseen ryhmään koulutetaan täysi-ikäisistä diabeetikoista ryhmänohjaajia. Ykkösklubin tavoitteina pidämme sitä, että nuoret saavat tukea ja ymmärrystä. Lisäksi nuori saa vertaistukea ja motivaatiota ryhmästä.

Olemme jo  päässeet aloittamaan Ykkösklubi-toimintaa. Ensimmäinen Ykkösklubi-ryhmä on perustettu ja ryhmässä toimii kolme ns. diabeetikkokummia. Jokainen diabeetikkokummi on käynyt Nuorten akatemian Mahis-koulutuksen. Koulutus antaa eväitä ryhmän vetämiseen, leikkien järjestämiseen jne.

Kerron omasta näkökulmastani toiminnasta. Osallistuin itsekin ensimmäiseen nuorten akatemian järjestämään koulutukseen Diabeteskeskuksessa. Koulutus oli viikonlopun mittainen. Koulutus oli aivan mahtava. Koulutuksesta sai paljon vinkkejä ja oppeja elämään ylipäänsäkin. Koulutuksen aikana kävimme läpi hauskoja leikkejä, mm. diabetesaiheisia leikkejä. Koulutuksessa meitä oli 12 henkilöä.

Mikä hauskinta, jokainen meistä oli diabeetikko ja jokainen meistä taisteli eri asioiden parissa. Saimme kaikki vertaistukea ja uusia ystäviä koulutuksen aikana. Tulevaisuudessa minulla on tarkoituksena olla perustamassa omalle kotipaikkakunnalleni uutta ryhmää.

Ykkösklubin on tarkoitus levitä valtakunnalliseksi malliksi. Pyrimme siihen, että ympäri Suomea toimisi ykkösklubiryhmiä. Tulevaisuudessa kaipaisimme lisää diabeetikkokummeja ja mikäli sinua innostaa otahan yhteyttä Diabetesliiton Margitiin. Tämä on erittäin hieno ja hyvä tapa luoda tai tuoda vertaistukea diabeteksen hoidosta.


Margit Eerola: margit.eerola(at) diabetes.fi, 050 310 6629

Kurkkaa vielä tämä video Ykkösklubin kummeista:


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi