Kokemuskoulutuksella tarkoitetaan toimintaa, jossa sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa käytetään kokemustietoa muuta opetusta täydentämässä. Esimerkiksi diabeteksen diagnosointiin ja hoitoon liittyvän opetuksen yhteydessä diabetesta sairastava käy kertomassa opiskelijoille omasta sairaudestaan ja sen vaikutuksesta elämään. Kouluttajina voivat toimia myös omaiset ja läheiset.
Kokemuskouluttajan omakohtainen tarina tarjoaa mahdollisuuden oppia pitkäaikaissairailta ja vammaisilta, mitä on elää sairauden tai vamman kanssa ja heidän läheisiltään, mitä vaikea sairaus tai vamma tuo läheisen ihmisen elämään.
Diabetesliitto on mukana kokemuskoulutusverkostossa, johon kuuluu tällä hetkellä 35 järjestöä.
Kokemuskouluttajina toimivat tähän tarkoitukseen koulutetut henkilöt. Koulutuksessa harjoitellaan muun muassa oman tarinan kertomista ja rajaamista sekä esiintymistä. Koulutukseen kuuluu lähiopetuksen lisäksi välitehtäviä, joissa harjoitellaan esimerkiksi oman tarinan rakentamista erilaisiin esiintymistilanteisiin.
Koulutusta järjestävät kokemuskoulutuksen alueelliset ohjausryhmät. Ryhmässä ovat edustettuina järjestöt, kokemuskouluttajat ja mukana olevat opetusyksiköt, sekä mahdolliset muut alueelliset yhteistyökumppanit.
Kokemuskouluttajat toimivat oman järjestönsä edustajina oppilaitoksissa, joten oma taustajärjestö (keskusjärjestö) vastaa henkilöiden valinnasta koulutuksiin.
Jos olet kiinnostunut toimimaan kokemuskouluttajana omalla alueellasi, tutustu kokemuskoulutustoimintaan tarkemmin osoitteessa: www.kokemuskoulutus.fi ja ota yhteyttä Diabetesliiton järjestösuunnittelijaan Kati Multaseen, p. 0400 723 661 tai kati.multanen(at)diabetes.fi