Lapsen diabetes koulussa ja varhaiskasvatuksessa

Lapsella on oikeus turvalliseen päiväkoti- ja koulupäivään, ja vanhemmilla mielenrauhaan koulun ja varhaiskasvatuksen vastuuajalla.

Koulun aloitus on aina jännittävää, ja diabeetikkolapsen perheessä jännitystä voi lisätä huoli lapsen hoidosta koulupäivän aikana. Myös päiväkodin aloitus, ryhmän tai luokan vaihtaminen, hoidon muuttuminen tai uudet aikuiset ympärillä voivat aiheuttaa mietittävää niin lapselle kuin vanhemmillekin. 

Diabetesta sairastavan lapsen tuen tarve varhaiskasvatuksessa ja koulussa vaihtelee muun muassa lapsen iän, hoitomuodon ja omatoimisuuden mukaan. 

Turvallinen ja kiva koulu- tai päiväkotipäivä syntyy ammattilaisten ja vanhempien yhteistyöllä. 

Koulun vastuulla on turvata diabetesta sairastavalle lapselle sellainen oppimisympäristö ja tuki, että hän voi nauttia opetuksesta ja koulunkäynnistä muiden ikätovereidensa lailla. Se tarkoittaa, että diabetekseen liittyvistä toimista huolehditaan koulupäivän aikana.

Lapsen diabeteksen hoidon hienosäädöstä huolehtivat vanhemmat. Kouluhenkilökunta on vastuussa vanhempien ja/tai terveydenhoitotahon antamien ohjeiden toteuttamisesta.

Yhteistyö tulisi toteuttaa niin, että lapsella on hyvät edellytykset oppimiselle, vanhemmilla mielenrauha ja kouluhenkilökunnalla lasta tukiessa turvallinen olo ja mahdollisuus keskittyä perustyöhön eli opetuksen antamiseen.


Tietoa ja tukea

Diabetesliitto tarjoaa tietoa ja tukea sekä perheille että varhaiskasvatuksen ja koulun henkilökunnalle. Diabetesliiton verkkokurssit ja -koulutukset antavat perustietoa diabeteksesta, oppaat kokoavat luotettavan ajantasaisen tiedon.


Esitteitä ja oppaita Diabetesliiton verkkokaupassa

Lapsen diabetes - Opas perheelle (15 e)

Leikki-ikäisen diabetes – Opas varhaiskasvatuksen ammattilaisille (5 e)

Koululaisen diabetes – Opas ala- ja yläkouluille (5 e)


Lataa ilmainen 10 asiaa diabeteksesta -esite, jossa kerrotaan perustiedot diabetesta sairastavan lapsen kanssa työskentelevälle.

Katso myös muu verkkokauppatarjonta Lapset ja nuoret -kategoriassa; löydät mm. tuoreimman Diabetesta sairastavan sosiaaliturva -oppaan.

Koulun aloittaminen - katso video

Ennen koulun aloitusta pidetään yhteistyöpalaveri, jossa ovat mukana vanhemmat, kouluhenkilökuntaa ja hoitotahon edustaja. Palaverissa sovitaan koulupäivän aikaisista käytännöistä ja varmistetaan, että kouluhenkilökunnalla on riittävä tieto diabeteksesta, hoidosta sekä mahdollisesti eteen tulevista ongelma- ja erityistilanteista. 

Palaverissa on tärkeää korostaa niitä asioita, jotka ovat juuri omalle lapselle ominaisia. Myös yhteydenpidosta kotiin ja sijaisjärjestelyistä on tärkeää sopia. 

Myös luokkatovereiden on hyvä tietää diabeteksesta: miksi insuliinia tarvitaan, miksi verensokeria mitataan, mitkä ovat matalan verensokerin oireet ja ensiapu. On tärkeää, että diabeetikkolapsi tekee diabetekseen liittyvät toimet alusta lähtien siellä missä muutkin ovat: se vähentää koulukavereiden tietämättömyyttä ja estää ennakkoluulojen syntymistä ja diabeetikkolapsen eristäytymistä.

Diabetesta sairastava lapsi on koulussa ennen kaikkea lapsi, oppilas ja koulukaveri. Tärkeintä on, että koulunkäynti alkaa sujua ja koulunkäynti tuntuu lapsesta kivalta, ja kaikista aikuisista turvalliselta.

Koulurepussa diabetes -infovideolla Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic kertoo koulupäivän aikaisesta hoidosta, sekä kodin ja koulun välisestä vastuunjaosta. Video on kuvattu 18.8.2022.

   

Diabeetikkolapsen hoito koulupäivän aikana -suunnitelmalomake

Sosiaali- ja terveysministeriön, opetusministeriön ja Suomen Kuntaliiton 2010 julkaisema Toimintamalli diabetesta sairastavan lapsen koulupäivän aikaisesta hoidosta sisältää suunnitelmalomakkeen koulua varten. 

Huom! Vanhempien ja koulun käyttöön tarkoitettu suunnitelmalomake on pdf-dokumentin lopussa.

Sivua viimeksi päivitetty: 12.1.2024