Insuliini

siili5b

Tyypin 2 diabeteksen ensimmäinen lääkehoito on yleensä metformiini.

Insuliinihoito on osa tyypin 2 diabeteksen tehokasta, nykyaikaista hoitoa. Insuliinihoidon tarve ratkaistaan aina yksilöllisesti.

Tyypin 2 diabetekselle on ominaista, että vuosien mittaan haiman insuliinintuotanto vähenee. Tämän seurauksena pelkkä tablettihoito ei välttämättä riitä hyvän sokeritasapainon saavuttamiseen. Yleensä ensimmäisenä siirrytään yhdistelmähoitoon eli tabletteihin lisätään insuliini. Tarvittaessa tyypin 2 diabetesta voidaan hoitaa pelkästään insuliinilla.

Insuliinihoidon aloittaminen voi joskus tuntua hoidossa epäonnistumiselta tai pelottavalta uudelta asialta. Tieto tyypin 2 diabeteksen luonteesta ja insuliinihoidon merkityksestä, sekä tutustuminen uusiin pistosvälineisiin selkiyttävät ajatuksia ja hälventävät mahdollisia pelkoja.

Hoitomuoto valitaan yksilöllisesti

Insuliinihoidon muoto eli insuliinin laatu, annosten koko, pistosten määrä ja pistosajankohdat vaihtelevat yksilöllisesti.

Erilaisia vaihtoehtoja on useita. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi iltainsuliinihoito (tabletteja päivällä, perusinsuliinia illalla) tai insuliininpuutostilassa monipistoshoito (ateriainsuliinia aterioilla, perusinsuliinia kerran vuorokaudessa).

Verensokerin mittaaminen tarpeen

Insuliinihoidon aloittaminen tarkoittaa yleensä sitä, että verensokeria on mitattava aikaisempaa useammin. Asiasta sovitaan lääkärin tai hoitajan kanssa.

Painoa kannattaa tarkkailla

Insuliinihoitoon voi liittyä painonnousua. Syynä on verensokerin tasapainon parantuminen. Sen ansiosta virtsaan ei enää erity sokeria, vaan kaikki energia jää elimistön käyttöön. Insuliinin käyttö voi myös lisätä ruokahalua.

Insuliinihoitoa aloitettaessa on hyvä tarkistaa, että ruoan määrä (energiansaanti) vastaa kulutusta. Tarvittaessa syömistä on vähennettävä, joskus reilustikin.

Lue lisää insuliinihoidosta ja sen vaikutuksista tyyppi 1 -osiossa:

Insuliinihoito

Verensokeri


Tulosta tämä sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä