Diabeetikon raskaus

vauva1

Diabetes ei ole este lasten hankkimiselle. Äidin diabetes täytyy kuitenkin ottaa huomioon jo raskautta suunniteltaessa. Näin varmistetaan, että edellytykset onnistuneelle raskaudelle ovat parhaat mahdolliset sekä lapsen että äidin kannalta.

On tärkeää, että diabeteksen hoito - etenkin verensokeritaso - on kunnossa jo ennen hedelmöittymistä.

Raskaus pitää ottaa huomioon myös lääkityksessä. Muutoksia voi tulla sekä verensokeri-, verenpaine- että rasva-aineenvaihdunnan lääkkeisiin.

Diabeetikon raskautta seurataan huolellisesti.

Tärkein hoito on ruokavalio, jolla hillitään aterioiden aiheuttamaa verensokerin nousua sekä estetään toivottua suurempi painonnousu raskauden aikana. Paino voi nousta 7-8 kiloa, kuten yleensä raskausaikana tapahtuu.

Raskausaikana verensokerin tavoitteet ovat tiukemmat kuin muulloin. Verensokeria on mitattava päivittäin sekä ennen aterioita että 1 tunti niiden jälkeen. Jos verensokeri on toistuvasti ennen ateriaa yli 5,5 mmol/l ja/tai 1 tunti aterian jälkeen yli 7,8 mmol/l, aloitetaan insuliinihoito.

Myös sikiön kasvua ja hyvinvointia seurataan tarkasti. Seuranta tapahtuu joko omassa äitiysneuvolassa tai sairaalan poliklinikalla.

Diabeteksen periytyvyys saattaa mietityttää monia. On kuitenkin hyvä muistaa, että periytyvää on vain alttius sairastua. Perinnöllisen alttiuden lisäksi diabeteksen kehittyminen edellyttää sairaudelle altistavia lisätekijöitä kuten esimerkiksi ylipainoa. Koko perheen elintapoihin onkin hyvä kiinnittää huomiota alusta asti.

Lisätietoa:

Diabetes-lehti: Tyypin 2 diabetes ja raskausTulosta tämä sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä