Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 300 000. Lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Syy

Haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti tai insuliinia ei ole tarpeeseen nähden riittävästi. Insuliinintuotanto voi vuosien kuluessa ehtyä kokonaan.

Oireet

Usein oireeton, kehittyy hitaasti jopa vuosien kuluessa. Todetaan usein sattumalta tai valtimosairauden puhjettua. Oireita voivat olla esimerkiksi väsymys erityisesti aterioiden jälkeen, jalkasäryt, lihaskouristelut sekä uupumus, johon uni ei auta.

Toteaminen

Katso verensokerin raja-arvot täältä.

Hoito

Painonhallinta liikunnan ja oikean ruokavalion avulla. Tarvittaessa myös lääkehoito. Kohonneen verenpaineen ja veren rasvahäiriöiden hoito sekä veren liiallisen hyytymisen esto ovat tärkeitä lisäsairauksien estämiseksi ja hoitamiseksi.

Sairastumisikä

Yleensä yli 40-vuotiaana. Lisääntyy nopeasti kaikkialla maailmassa ja yhä nuoremmissa ikäryhmissä.

Ehkäisy

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että tyypin 2 diabeteksen puhkeamista
voidaan ehkäistä tai viivyttää kiinnittämällä huomiota elintapoihin. Ehkäisyn keinoja ovat liikunta, terveellinen ruoka, painonhallinta ja tupakoimattomuus.

Periytyvyys

Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on 40 prosenttia, jos toisella vanhemmista on tyypin 2 diabetes. Riski on 70 prosenttia, jos molemmilla vanhemmilla on.Tyyppi 2 tutuksi -verkkokurssi alkaa 31.10.2016, ilmoittautuminen käynnissä nyt

Tyyppi_2
Näillä verkkosivuillamme toimivassa D-opistossa käynnistyy maanantaina 31.10.2016 vastasairastuneille tyypin 2 diabeetikoille tarkoitettu kuusi viikkoa kestävä verkkokurssi "Tyyppi 2 tutuksi". Tule mukaan!

Lue lisää täältäTulosta tämä sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä