Lapsen diabetes

fillarilapsi

Lasten diabetes ilmaantuu usein yllättäen. Vaikka alkuoireet ovat joskus rajuja, lapsen vointi korjaantuu viimeistään muutaman päivän kuluessa hoidon aloituksesta yhtä hyväksi kuin ennen sairastumista.

Diabetes on kuitenkin pysyvä: se jatkuu koko elämän, ja sitä on hoidettava joka päivä. Hoito perustuu insuliiniin, joka annetaan pistoksina tai insuliinipumpun avulla. Diabeteksen pysyvyys erottaa sen useimmista muista sairauksista.

Vaikka diabeteksen ilmaantuminen on järkytys, diabeteksen kanssa oppii elämään - täysipainoista, hyvää, tavallista elämää. Diabeteksesta tulee vähitellen lapsen yksilöllinen ominaispiirre. Se ei myöhemmin enää ole jokapäiväistä elämää juurikaan häiritsevä "sairaus" sanan varsinaisessa merkityksessä. Lasten diabetes Suomessa on vielä valtaosin tyypin 1 diabetesta.

Lasten ja nuorten yleistyvän lihavuuden ja vähäisen liikunnan vuoksi myös heillä on alkanut esiintyä tyypin 2 diabetesta, silloin kun siihen on olemassa perinnöllinen alttius. Tyypin 2 diabeteksen ja sitä edeltävän metabolisen oireyhtymän hoidosta lapsilla on kertynyt vasta vähän tietoa.

Diabeteksen hoidon tavoitteena on lapsen päivittäinen hyvinvointi, normaalin kasvun ja kehityksen turvaaminen ja elinmuutosten välttäminen.

Verensokerin tavoitearvot lapsilla ovat yksilölliset, tavallisesti ne ovat tämän tyyppiset:
  • ennen aterioita 4–7 mmol/l
  •  1,5–2 tuntia aterian aloituksen jälkeen 8–10 mmol/l.

Usein kysyttyä lapsen diabeteksesta

Joka perheessä diabeteksen ilmaantuminen synnyttää paljon kysymyksiä, ja olemme koonneet vastauksia yleisimpiin niistä. Vastaukset ovat suppeita, eikä moniin kysymyksiin yksiselitteistä vastausta olekaan. Vastaukset koskevat tyypin 1 diabetesta.

Miksi minun lapseni, mitä nyt?

Entä diabeetikkolapsen tulevaisuus?


Tulosta tämä sivu
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä